Čebulna juha

Čebulna juha

POTREBUJEMO:

 

  • 1 žlica masla + olivno olje za praženje
  • 4 velike čebule
  • 1 strok česna
  • 1 dcl belega vina
  • 2 lovorjeva lista
  • majhen šop žajbljevih listov
  • 3 žlice  koruznega zdroba
  • sol in poper
  • 1 jajce
  • 1 l zelenjavne jušne osnove

 

PRIPRAVA:

Čebulo nasekljamo na kolobarje, počasi pražimo na nizki temperaturi, skupaj z lovorjevimi listi vsaj 20 min, da je lepo mehka, dodamo strok česna in nasekljan žajbelj, pražimo še nekaj minut in dodamo vino, reduciramo nekaj minut, da vino malo izpari, dodamo zdrob in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo kakšnih 15 min, nato z vilico počasi dodajamo razžvrkljano jajce, pustimo še 5 min na srednjem ognju, nato postrežemo s koščkom dobrega domačega kruha.

Čebulna marmelada

Čebulna marmelada

POTREBUJEMO:

  • 1 kg rdeče čebule
  • 3 žlice olivnega olja
  • 0,25 žličke soli
  • 2 ščepca sveže mletega popra
  • 6 žlic drobnega rjavega sladkorja
  • 200 ml rdečega vina
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 3 žlice belega vinskega kisa


PRIPRAVA:

Čebulo olupite in razpolovite, potem pa izrežite koreninske nastavke. Narežite jo na tanke lističe. V ponvi segrejte olje in nanj stresite narezano čebulo, jo posolite in popoprate. Čebulo na srednji temperaturi pražite približno 30 minut. Nato nekoliko zvišajte temperaturo in čebulo zalijte z vinom in kisom. Sestavine dobro premešajte in pustite, da zavrejo. Ko zavrejo, temperaturo znižate, dodajte sladkor, dobro premešajte in počasi kuhajte še 30 do 40 minut. Marmelado po želji dodatno začinite, jo nekoliko ohladite, potem pa jo nadevajte v kozarce, ki jih tesno zaprete. Ohlajene kozarce shranite v temen in hladen prostor, kjer naj stojijo vsaj en mesec pred uporabo.
 

Čebulna pita

Čebulna pita

Testo:
230 g moke
100 g hladnega masla
70 g jajc (1 jajce + voda)
4 g soli
 
Moko in maslo zmešamo skpaj, da dobimo drobtinam podobno maso, nato dodamo jajca in sol, ter na hitro premešamo, zavijemo v folijo in damo v hladilnik, da počiva vsaj pol ure, vmes naredimo nadev.

Nadev:
3 žlice čebulne marmelade
2 ptujski čebuli
1 čajna žlička sladkorja
5 g soli
3 jajca
200 g smetane
200 g mleka
muškatni orešček
poper
150 g parmezan
 
Čebulo narežemo na drobno, dodamo sladkor in pražimo vsaj 20 min na nizkem ognju, da postane lepo karamelizirana. Odstavimo.
V drugi posodi zmešamo jajca in dodamo smetano, mleko, sol in začimbe. Postavimo na stran.

Ko je testo pripravljeno, ga na tanko razvaljamo, vstavimo v model za pite,  dno pite preluknjamo z vilico, nato premažemo z marmelado, na vrh damo prej karamelizirano čebulo ter nariban parmezan in zalijemo z jajčno kremo. Pečemo na 185°C cca. 45 min, oz, dokler ni pita lepo zapečena, sredina pite pa je še vedno rahlo migajoča. Pito lahko ponudimo toplo, vendar je najboljše, če jo prej ohladimo.
1
2
3
4

Kontakt

Slovensko združenje
za integrirano pridelavo zelenjave
Vinarska ulica 14
2000 Maribor
tel.: 051 217 435
e-mail: info@zelenjava-pikapolonica.si

© Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave  |  Vse pravice pridržane  |  Produkcija: Verus, 2014 | Oblikovanje: Studio 8